Hosting (Barındırma) Nedir?

Hosting, Türkçe adı ile barındırma, web sitenizin dosyalarının, resimlerinin yani kısacası sitenize ait tüm içeriğin, kesintisiz olarak erişime açık olan ve yüksek hızda internet sağlayan cihazlar tarafından barındırılma işlemidir. Bu cihazlar 7/24 çalışma prensibi ile kesintisiz olarak çalışmakta ve yüksek hızda internet erişimi sağlayarak sitenizin İnternet ortamında erişilebilir olmasını sağlamaktadır.

Bu sunucular datacenter, dediğimiz özel odalarda bulunmaktadır. Evet özel olmasının bir sebebi var çünkü bu odalarda soğutma sistemleri, yüksek hızda internet, jeneratör ve bir çok sistem mühendisleri bulunmaktadır. İşte bu sistemlerin hepsi birbiri ile sürekli iletişim halindedir ve kusursuz olarak işlemek zorundadır.

Etkili ve Doğru Hosting Seçimi

Bir web hosting çalışma prensibi bakımından biraz karmaşık görünebilir. Ancak bu konuda bir çok iş hosting firması tarafından yapılmaktadır. Öncelikle bir web sitesi açmaya karar verdiğiniz de yapacağınız en doğru tercih ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir hosting paketi seçmek olacaktır. Eğer yeni bir web sitesi açmayı düşünüyorsanız başlangıç paketleri ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Peki web sitemin trafiği arttığında ne olacak? sorunuzu duyar gibiyim, bu konuda hiç endişeye gerek yok kullandığınız hosting paketi ihtiyaçlarınız için yeterli gelmemeye başladığında bizimle iletişime geçerek sitenizde herhangi bir veri kaybı yaşamadan paketinizi yükseltebilirsiniz.

Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Ne tür bir web sitesi kurmak istediğinize bağlı olarak hosting ihtiyaçlarınız da farklılık gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse basit bir kişisel blog için başlangıç paketleri yeterli olacakken kurumsal bir site için veya bir e-ticaret sitesi için daha profesyonel hosting paketi tercih etmelisiniz. Bu konuda sorularınız var ise bizimle iletişime geçerek destek alabilirsiniz. Şimdi birlikte hosting çeşitlerini inceleyelim.

Paylaşımlı (Shared) Hosting

Paylaşımlı hosting, pek çok kişisel blog veya web sitesi tarafından tercih edilen bir çözümdür. ihtiyaçlarınız için en ucuz ve en ekonomik seçenektir. Bu hosting türünde bir çok web sitesi aynı sunucu üzerinde barındırılmaktadır. Aynı sunucu üzerinde barındırılan web siteleri sunucu kaynaklarını paket özelliklerinize göre birlikte kullanmaktadır.

Paylaşımlı (Shared) Hosting Avantajları

  • İhtiyacınıza göre en uygun ve ekonomik hosting çözümüdür.
  • Sunucunun bakım, yazılım veya lisans ücreti ödemek zorunda kalmazsınız.
  • cPanel Kontrol arayüzüne sahip olursunuz ve bu panel üzerinden hosting’inizi kontrol edebilirsiniz.
  • Eğer firma tarafından yedekleme hizmeti sunuluyorsa, düzenli olarak yedekleriniz alınır ve verileriniz güvende olur.

Paylaşımlı (Shared) Hosting Dezavantajları

  • Sunucu yapılandırması üzerinde kontrolünüz olmaz.
  • Sunucudaki farklı bir internet sitesinin kaynak tüketimi performans kaybı yaşatabilir.
  • Aynı sunucudaki bir siteye gelen saldırı sizin sitenizde performans kaybına neden olabilir.

VPS Hosting

Vps hosting (Virtual Private Server) bir birinden bağımsız sanal makinelere bölünmüş sunucudur. En önemli avantajı ise size özel olarak bölünmüş hafıza, disk ve bellek verilmektedir. Bu kaynaklar başkası ile paylaşılmaz size özeldir.

VPS Hosting Avantajları

  • Kendinize ait özel alan ve kaynaklara sahip olursunuz.
  • Sunucudaki diğer siteler tarafından performans kaybı yaşamazsınız.
  • Daha fazla kişiselleştirme seçeneğine sahip olursunuz.
  • Sunucuya Root erişiminiz olur.

VPS Hosting Dezavantajları

  • Paylaşımlı hosting’e göre daha pahalıdır.
  • Sunucu yönetimi bilgi gerektirir.

WordPress Hosting

WordPress günümüz de en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden birisidir. WordPress hosting ise WordPress siteler için optimize edilmiş bir hosting türüdür.

WordPress Hosting Avantajları

  • Düşük maliyet sağlar fiyatlar paylaşımlı hosting ile hemen hemen aynıdır.
  • WordPress siteler için yüksek performans sağlar.
  • Tek tık ile WordPress kurulumu yapabilirsiniz.

Eksi olarak ise WordPress’in işlemciyi fazla yorduğu bilinmektedir. Bu yüzden WordPress hosting satın alırken ihtiyacınıza uygun bir paket seçmeye dikkat etmelisiniz.

Dedicated (Fiziksel) Sunucu

Dedicated (fiziksel) sunucu basit anlamı ile tek bir kullanıcıya ayrılmış fiziksel bir makinedir. Sunucuya istediğiniz işletim sistemini yükleyebilir dilediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz.

Dedicated (Fiziksel) Sunucu Avantajları

  • Sunucu yapılandırma üzerinde tam kontrol sağlarsınız.
  • Donanımsal olarak kaynak bağımsız olduğundan yüksek performans ve güvenlik sağlar.

Dedicated (Fiziksel) Sunucu Dezavantajları

  • Maliyeti yüksektir.
  • Kaynak arttırma veya azaltma işlemi hızlı bir şekilde yapılamaz.
  • Tüm servisleriniz aynı sunucu üzerinde çalışacağı için olası bir sunucu problemin de sistemlerinizin tamamı etkilenir.

Web Sitesi Kurmak İçin Hosting Yeterli mi?

Hosting’in web sitenizin tüm içeriklerinin yüksek hız ve kesintisiz hizmet sağlayan cihazlarda barındırılma işlemi olduğunu söylemiştik. Peki tarayıcılarda kullanıcılar sizi hangi isimle aratacak? bu yüzden web siteniz için belirleyeceğiniz bir isim gerekecektir. İşte bu isme “Domain” türkçe karşılığı ile “alan adı” diyoruz. Domain hakkında daha detaylı bilgi için Domain (Alan adı) nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Sonuç olarak bir hosting paketi seçerken öncelikle sitenizin ihtiyaçlarını belirleyip ona göre hareket etmek mantıklı olacaktır. Dediğimiz gibi eğer kişisel bir blog kuracaksanız başlangıç paketleri yeterli olacakken kurumsal bir site veya bir e-ticaret sitesi için daha profesyonel çözümler mantıklı olacaktır.

  • 0 Bu dökümanı faydalı bulan kullanıcılar:
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

İlgili diğer dökümanlar

Hosting Paketlerinde SSD Disk Kullanımının Avantajları

Öncelikle SSD Nedir sorusunu kısaca cevaplayalım. SSD Disk kelimesini açtığımız da “Solid...