İnternet gün geçtikçe gittikçe hayatımız da yaygınlaşmakta ve hayatımızın bir çok noktasında bize kolaylık sağlamaktadır. İnternet’in yaygınlaşmasıyla doğru orantılı olarak her geçen gün açılan web sitesi sayısı da yükselmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında veri akışını güvenli hale getirmek bir gereksinim olmuştur. İşte tüm bu gereksinimimizi karşılayacak ve veri akışını güvenli hale getirecek şey SSL Sertifikalarıdır.
SSL Sertifikası Nedir?
SSL “Secure Sockets Layer” kelimesinin baş harflerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Eğer Türkçe’ye çevirecek olursak “Güvenli Giriş Katmanı” demektir. Basitçe söyleyebiliriz ki SSL sertifikası sunucu ile istemci(kullanıcı) arasındaki veri trafiğini şifreleyerek güvenli bir bağlantı kurmaya yarar. SSL sertifikası bulunan internet siteleri “https” protokolü ile çalışmaktadır. Yani adres çubuğunda “http” değil, “https” yazmaktadır. Sunucu ile istemci arasında ki veri trafiği 128 bit ve 256 bit gibi uluslararası standartlar ile sağlanmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki SSL sertifikaları web sitenizin veya sitenizin yazılımının güvenliğini sağlamaz. Web siteniz ile kullanıcı arasındaki bağlantıyı güvenli hale getirerek veri trafiğinin güvenliğini sağlar.
SSL Sertifikası Çeşitleri Nelerdir?
SSL Sertifikaları, bazen kafa karıştırıcı olabilmektedir. İnsanlar hangi SSL sertifikası çeşidini alması gerektiği konusunda kararsız kalabilmektedirler. Bu yüzden SSL çeşitlerini inceleyerek doğru bir şekilde tercih yapılmalıdır.
1.Standart SSL Sertifikası
Standart SSL sertifikası isminden de anlaşılabileceği gibi sadece alan adını kapsayan SSL türüdür. Standart SSL sertifikası herhangi bir belge veya evrak gerektirmeden alınabilmektedir.
Comodo Positive SLL ve RapidSSL Sertifikası: 10.000$ garanti bedeli vardır ve en az 1 yıl süre ile alınabilmektedir. 128 veya 256 bit olarak imzalanmaktadır. SSL ürününüz Meric destek ekibi tarafından ücretsiz olarak kurulmaktadır.
2. Wildcard SSL Sertifikası
Wildcard SSL sertifikaları, tüm subdomain(alt domain)’leri kapsamaktadır. Eğer bir çok alt domain de SSL serfikası kullanmak istiyorsanız her bir domaine tek tek SSL sertifikası almak yerine Wildcard SSL alarak tüm alt domainlerinizde SSL sertifikası kullanabilirsiniz. Böylelikle her domain için tek tek ödeyeceğiniz ekstra SSL ücretinden kaçınmış olursunuz.
RapidSSL Wildcard Sertifikası: 5.000$ garanti bedeli mevcuttur. Dünya’da en çok tercih edilen Wilcard SSL ürünüdür.
Comodo Positive Wildcard SSL Sertifikası: 10.000$ garanti bedeli vardır. Standart olarak her sisteme kurulabilmektedir.
3- EV SSL (Yeşil Bar SSL)
Ev SSL, Genişletilmiş Onaylama yani Extended Validation kelimesinin kısaltılmış halidir. Ayrıca güvenlik düzeyi en yüksek olan sertifika çeşididir. Bu sertifika çeşitli doğrulamalar sonrasında verilmektedir. EV SSL sertifikası olan web sitelerinde tarayıcıların adres çubuğunda firma ünvanınız yeşil olarak görünecektir. Böylelikle sitenizi ziyaret eden kullanıcılar sitenize daha fazla güven duyacak ve ticaret dönüşüm oranınız pozitif olarak etkilenecektir.
Comodo EV SSL: 1.750.000$ garanti bedeli mevcuttur. En çok tercih edilen SSL sertifikası arasında yer almaktadır. Aktivasyon süresi 1-15 gün arasında sürmektedir.
GeoTrust True Businessid With EV SSL: 1.500.000$ garanti bedeli ile yine en çok tercih edilen EV SSL çeşitlerinden biridir.
GeoTrust QuickSSL Premium: 500.000$ garanti bedeli vermektedir. GeoTrust QuickSLL Premium bütün bankalar ile tamamen uyumludur. Belge gerektirmemektedir. Sertifika teslimi çok kısa sürede yapılmaktadır. GeoTrust Quick SSL Premium ile birlikte dinamik site mührü ücretsiz olarak sağlanmaktadır.