VDS Sunucu Nedir? VPS ile Farkları Nedir?

VDS “Virtual Dedicated Server” kelimesinin baş harflerinden oluşmuş olan VDS Türkçe karşılığı Özel sanal sunucu anlamına gelmektedir. VDS sunucular fiziksel sunucuların donanımsal olarak bölünmesi ile oluşmaktadır. VDS sunucular beraberinde bir çok avantaj getirmiştir. Ancak dikkat edilmelidir ki VDS sunucular VPS (Virtual Private Server) sunucular ile karıştırılabilmektedir ancak bu yazımızdan sonra VPS ve VDS sunucular arasında ki farkı anlayarak ihtiyacınıza göre bir sunucu belirleyebileceksiniz. Öncelikle VPS sunuculardan bahsedelim…

VPS (Virtual Private Server) Nedir?

Virtual Pricate Server kısaltılmış ismi ile VPS aynı işletim sistemi üzerinde bölünmüş bir çok sanal sunucu anlamına gelmektedir. VPS sunucularda dikkat edilmelidir ki tüm bölünmüş sanal sunucular aynı işletim sistemini kullanmaktadır. Bu yüzden başka bir VPS sunucusunda herhangi bir problem olduğu zaman diğer tüm sunucularda etkilenebilmektedir.

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir?

Türkçe karşılığı ile “Paylaşımlı Özel Sanal Sunucu” anlamına gelmektedir. VDS sunucular, VPS sunucular gibi aynı sunucu üzerinde bulunan sunuculardır. VDS sunucular donanımsal olarak bölünerek oluşturulur ve her VDS sunucusunun kendine ait farklı bir işletim sistemi vardır. Bir başka VDS sunucusuna yapılan saldırıdan diğer VDS sunucuları etkilenmez. Kaynak kullanımı donanımsal olarak bölündüğü için başka VDS kullanıcılarının kaynak kullanımı diğer sunucuları etkilemez.

VDS Sunucular;

  • Her VDS sunucusunun işletim sistemi farklıdır.
  • Kaynakları donanımsal olarak bölünür.
  • Yüksek performanslı ve daha güvenilirdir.
  • Sunucunuzu dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.
  • Başka bir sunucuya gelen saldırılar sizin sunucunuzu etkilemez.
  • Birbirinden etkilenmeyen, birbirlerinden bağımsız sunuculardır.

VDS Sunucuya Geçmeli misiniz?

VDS sunucuya geçmenin vakti geldiğini sitenizin durumuna göre kendiniz karar verebilirsiniz ancak;

  • Web sitenizin performansı düştüyse sayfalarınız yavaş açılıyor ise,
  • Günlük ziyaretçi sayınız yükseldiyse,
  • Birden fazla Web sitesi yönetiyorsanız,
  • İçeriği yoğun bir Web siteniz var ise,

Bu saydığımız maddelerden bir ya da birkaçı web sitenizde var ise artık kendinize özel bir VDS sunucusuna geçmenizin vakti gelmiş demektir.

Sonuç olarak yeni bir Web sitesi kuruyorsanız ve kurumsal bir firma değilseniz en bütçenize başlangıç paketlerini tercih edebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda Web sitenizin trafiği arttıkça ve daha fazla kaynak kullanımına ihtiyaç duyduğunuzda paketinizi yükseltebilirsiniz.

  • 0 Bu dökümanı faydalı bulan kullanıcılar:
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

İlgili diğer dökümanlar

Dedicated(Fiziksel Sunucu) Server Nedir?

Dedicated Server Türkçe ismi ile fiziksel sunucular, kısaca söyleyebiliriz ki tamamen size...